dilluns, 26 d’agost del 2024

Xoc imminent

Ouadi Midouva, 17 de Maig

A l'altre extrem de la Mediterrània, l'arribada de la primavera també ha comportat la represa de les hostilitats. Mentre el cos expedicionari espanyol del marquès d'Aitona invertia l'hivern en pacificar la regió de Garet, el soldà Moulay Ismail Ibn Sharif s'apressava a reunir un exèrcit que expulsés l'invasor.

Davant les primeres notícies que un exèrcit marroquí era en camí des de Fes, el marquès d'Aitona va triar d'avançar-se a l'enemic i ocupar posicions favorables que bloquessin l'accés a la regió de Garet des de l'interior. Una primera topada entre ambdues avantguardes es va produir al curs baix de l'Ouadi Midouva, amb una escaramussa que es va decidir en favor dels espanyols.

En aquest video de YouTube podreu presenciar l'encontre complet:

Nota: el propòsit d'aquesta escaramussa, jugada amb el reglament "Muskets & Tomahawks", era decidir quin d'ambdós exèrcits guanyaria la iniciativa en la imminent batalla (que, al seu torn, es jugaria amb el reglament "Maurice"). Reportatge d'aquesta batalla, ben aviat!

Aclariment: el nom real del riu esmentat no és "Midouva" sinó "Moulouya" - l'autor europeu del mapa original en què es basa el nostre devia malinterpretar-lo, i així mateix l'hem reproduït. Coses que passen!