dimecres, 10 de març del 2021

Portugal s'hi involucra

Lisboa, 18 d'Abril del 1715

Responent a les inflamades crides de Sa Santedat Climent XI per a la reconstrucció de la Santa Lliga en auxili de Venècia, Sa Magestat Joan V de Portugal ha reunit d'urgència el seu Consell d'Estat al palau, o paço, de Ribeira, amb la possibilitat de trametre-hi un cos expedicionari sobre la taula.

De resultes de les deliberacions, s'ha acordat finalment d'enviar a Grècia un poderós estol de quatre navilis sota comandament de l'almirall Lopo Furtado de Mendonça (el Nossa Senhora da Conceição de 80 canons, en funció de vaixell insígnia; el Nossa Senhora das Necessidades de 66, el Santa Rosa de 66 també, i el São Lourenço de 58 canons). Aquestes quatre grans naus aniran escortades per 3 fragates, 8 caravelas redondas (equivalent a pollacres, petites o grans) i 5 altres vaixells aportats per particulars sota patent de corsa (2 bergantins, 2 caravelas latinas (que equipararem a sageties) i una goleta.

El cos expedicionari es completarà amb un batalló de infanteria de marina repartit entre totes les naus, un esquadró de dragons (Olivença) i dos batallons d'infanteria (el 1er de Bragança i el 2on de Porto).

S'estima que aquesta força expedicionària podrà salpar en cosa de 4 setmanes.