diumenge, 19 de juliol del 2020

Primeres víctimes

Mar Adriàtica, 4 de Març del 1715

D'acord amb les ordres urgents rebudes del capità general venecià a Morea, el Molt Honorable Daniele Dolfin, un xabec va salpar amb prestesa del port de Nàuplia, amb l'objectiu de fer arribar a Venècia les notícies de la mobilització otomana i sol·licitar ajuda immediata.

La primera etapada del xabec, entre Nàuplia i Cefalònia, va discórrer sense incidents, a l'aixopluc de les bateries costaneres que Venècia tenia desplegades arreu de la península; però ara venia la part més difícil, l'entrada al Mar Adriàtic. Per un principi de prudència, el capità del vaixell va optar per desplegar bandera holandesa durant aquesta etapa del viatge, amb l'esperança de confondre eventuals vaixells otomans que hi puguessin estar patrullant...

...Però això no va evitar que fos albirada per una nau turca, prop de la costa de Prévesa. Es tractava d'un altre xabec que, després d'una primera andanada d'advertència que fou ignorada pels venecians, va iniciar la maniobra d'intercepció a tota vela i els canons preparats.

Malgrat tots els esforços d'evasió que el capità venecià va realitzar, el xabec otomà s'hi va poder acostar prou com per a obrir-hi foc; efectuant-hi danys significatius en poques andanades, primer al casc i després calant-hi foc --un foc que va resultar fatal per als venecians, que veieren impotents com la seva nau era consumida sense remei per les flames.

En un darrer gest de gallardia, el capità venecià va fer hissar el pavelló de Venècia, abans de despatxar la tripulació en xalupes i deixant-se engolir per les aigües sense abandonar el pont.

Partida que jugàrem el 4 de Juliol fent servir el reglament Galleys & Galleons. A tall de confirmació la vàrem jugar un segon cop, amb idèntics resultats pràctics: l'agressivitat otomana triomfava damunt la necessitat veneciana de fer arribar el missatge a casa.